Νήσοι Στροφάδες, τα διαμάντια στο στέμμα του Ιονίου. Δυο μικρά νησάκια, η Σταμφάνη και η Άρπυια. Αναγνωρισμένο θαλάσσιο πάρκο, πλέον, εξαιτίας του σπάνιου υδροβιότοπου που διαθέτει και των αποδημητικών πουλιών που φιλοξενεί κατά καιρούς και αριθμούν πάνω από χίλια σε είδος.

 

Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 νμ νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και σε ίδια περίπου απόσταση από τη νησίδα Πρώτη των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Έχουν συνολική έκταση περίπου 2,6 τ.χλμ.. Το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα δύο νησιά ονομάζεται Σταμφάνη, νησίδα βραχώδης μήκους περίπου ενός χλμ., και το μικρότερο Άρπυια. Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών – για αυτό το λόγο οι Στροφάδες είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά. Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι.

Ένας οικολογικός παράδεισος που μοναδικό τους κάτοικος ήταν έως πρότινος ο Πάπα – Γρήγορη, ο τελευταίος θεματοφύλακα μιας ακόμη τεράστιας πολύτιμης και έρημης κληρονομιάς, που δεν είναι πια κοντά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate