arcadia myth and history god pan

 Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που υποχρεώνει το μυαλό και τις καρδιές μας στο άκουσμα της λέξης ‘ΑΡΚΑΔΙΑ” να νοιώθουν ότι πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή μύθων, θρύλων και ανείπωτων μυστηρίων…

Εισαγωγή στον κόσμο της Αρχαιοαρκαδικής Μαγείας

Pan god of arcadia

[…] Ποιος είναι αυτός ο ανεξήγητος τρόπος που έχει ο ήχος και μόνο αυτής της λέξης να σε κερδίζει για πάντα; Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι μέσα σου, έστω κι αν δεν ξέρεις που είναι αυτός ο τόπος, ότι πρόκειται για κάτι τόσο μυστηριακά ιερό, οικείο και δικό σου.Τι είναι στα αλήθεια αυτό που σε συνεπαίρνει σ’ αυτή την αρχαία Γη;

Μήπως έχει κάνει κάτι ο Δίας και οι αρχαίοι θεοί που λένε πως κατάγονται από τούτα τα μέρη;

Μήπως ο τραγοπόδαρος Πάνας άφησε ανεξίτηλη τη μυρουδιά του;
Εκείνες οι πεντάμορφες Νύμφες, μήπως πλένονται ακόμα στα γάργαρα νερά του Λούσιου;

Ο Ικτίνος ίσως είναι υπόλογος, με το μεγαλειώδες μνημείο που έχτισε στις Βάσσες…
Μπορεί ο Παυσανίας να είναι αυτός που μετέτρεψε αυτό το κομμάτι της γης σε ιδανικό Παράδεισο.

Ή μήπως ο βοσκός με την χειρόφτιαχτη φλογέρα και τις μελωδίες του που γοήτευαν τα ζωντανά;

Φταίει ο Κολοκοτρώνης με τους περήφανους άντρες του που με τον θάνατό τους πότισαν στη γη το φόρο της ελευθερίας τους…
Ο Πουσσέν κι οι πινάκες του μήπως;

Ή είναι τα ξωτικά και οι νεράιδες που κάποιοι ορκίζονται πως ακόμα κρύβονται ανάμεσα στα σκιερά κι αιώνια έλατα του Μαίναλου;


Αναρωτιέμαι άσκοπα. Καθώς αυτά είναι ερωτηματικά, που έστω κι αν απαντηθούν, δεν θα ταΐσουν την ανάγκη μου για το μυστήριο που ανασαίνει η Αρκαδία.

Κι είναι κάτι μέσα μου που μου λέει πως ήταν έτσι από την αρχή του κόσμου. Πριν ακόμα τους θεούς και τους πλασμένους μύθους. Πριν σταθούμε όρθιοι οι άνθρωποι• και δούμε το καθρέφτισμα του εαυτού μας στα νερά της γης.


Το Ταξίδι

arcadia mystic tour

Πριν ξεκινήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι στο τόπο και τον χρόνο ίσως πρέπει να συζητήσουμε κάποια πράγματα που ήταν δεδομένα τότε κι άλλαξαν αργότερα…
Κάποτε οι θεοί κι οι άνθρωποι συμβίωναν. Ζούσαν στον ίδιο τόπο και μοιράζονταν τον ίδιο χρόνο. Θνητοί κι αθάνατοι, περπατούσαν στην ίδια Γή κι ανάσαιναν τον ίδιο αέρα. Κι Αυτό είναι η Αρκαδία που ζει ακόμα στις μύχιες γωνιές της ψυχής μας…
Μα πέρασαν τα χρόνια κι οι σοφίες άλλαξαν μαζί με τις πεποιθήσεις και τις ιδέες των ανθρώπων για τον κόσμο και το σύμπαν.


Τώρα πια οι άνθρωποι ζουν στον τόπο, κι οι αποξενωμένοι θεοί τους, απομονώθηκαν στο χρόνο, αέναοι κι απρόσβλητοι. Απαθείς άτεγκτοι και βλοσυροί. Τέλειοι κι αυθύπαρκτοι. Γδυμένοι από κάθε ανθρώπινο πάθος και πόθο, παρατηρούν κι επιβάλουν την Θεία βούλησή τους, αμέτοχοι της πραγματικής ζωής στη γη.


Αυτή η πανταχή, μα κρυφή Αρκαδία, ήταν η ατελεύτητη πηγή έμπνευσης των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος.

Ο ζωγράφος Πουσσέν εμπνεύστηκε το καταπληκτικό του έργο ” οι βοσκοί της Αρκαδίας” από τούτο τον υπέροχο τόπο, με τη γνωστή σε όλους επιγραφή “et in Arcadia ego” που αναγράφεται πάνω στον τάφο ενός βοσκού.

Ο Γκαίτε παρουσιάζει την Αρκαδία στον ”Φάουστ”.

Ο Γερμανός Σίλερ έχει γράψει ένα ποίημα για την Αρκαδία το Resignation”.

Ο Άγγλος συγγραφέας Σένδεϋς έγραψε κι αυτός την “Αρκαδία του”.

Κι ο δημιουργός του έπους ο Όμηρος, που αναφέρει την Αρκαδία και τους Αρκάδες στην Ιλιάδα:

Homer says


mystic arcadia tour greece deepgreece

Ιστορική Γεωγραφία

 Ο χαρισματικός αυτός τόπος , δεν ήταν πάντα όπως τον ξέρουμε σήμερα. Τα σύνορα κατά καιρούς άλλαζαν για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς ή και πολεμικούς σκοπούς.

Έτσι κι αλλιώς η ιστορική υπόσταση της Αρκαδίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την εδαφική ιδιομορφία της. Τα βουνά, από μόνα τους δημιουργούν ένα απόλυτα φυσικό τείχος που περικλείει σ’ αυτό όλα όσα της ανήκουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την αποκλείουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάτι το όποιο αποδεικνύεται από τους αρχαίους δρόμους που σιγά- σιγά, η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως.
Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν κατά καιρούς να ξεμπλέξουν το πραγματικό και το φανταστικό σε ότι αφορά αυτόν τον τόπο.

ancient arcadia map

Αν ήταν το γεωγραφικό ανάγλυφο που καθόριζε τις συνήθειες και τη κουλτούρα των Αρκάδων, όπως είναι η πολεμική τους αρετή, η ροπή προς τη μετανάστευση και η μακρόχρονη διατήρηση των στοιχείων της πολιτισμική τους ταυτότητας. Ή η έντονη μεταφυσική παρουσία θεών και μύθων. Ενώ λοιπόν προσπαθούσαν για χρόνια να ξεμπλέξουν το μυθικό απ το αληθινό, ήρθε ο Παυσανίας να τους πει την εξής καταπληκτική φράση:

«τις Ελληνικές παραδόσεις του είδους αυτού, όταν άρχισα να γράφω το έργο μου, τις θεωρούσα μάλλον ανόητες, όταν όμως έφτασα στα Αρκαδικά, σχημάτισα τη γνώμη γι’ αυτές πως τον παλιό καιρό οι Έλληνες που λογαριάζονταν ως σοφοί έλεγαν ό,τι είχαν να πουν με αινίγματα και όχι με σαφείς εκφράσεις».

Τα παλιά σύνορα της Αρκαδίας, εκτείνονταν στα οροπέδια και στα βουνά της κεντρικής Πελοποννήσου. Περιλαμβάνονταν μεγάλο τμήμα της σημερινής νότιας Αχαΐας (περιοχές, Καλαβρύτων, Λουσών, Κλειτορίας, ορεινός όγκος Αροανίων, περιοχή Ψωφίδας και Αφροδίσιο ορός).


 

Τμήμα της δυτικής Κορινθίας, ( περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, ορός Κυλλήνη και περιοχές Σκοτεινής και Αλέας) και τη σημερινή νοτιοδυτική Ηλεία ( περιοχές Αλιφείρας, Φιγαλείας και Βασσών, Θεισόας, του Λυκαίου και την περιοχή της σημερινής Ανδριτσαίνας).

Δεν βρέχονταν πουθενά από θάλασσα και δεν περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Κυνουρίας. Συνόρευε στα ανατολικά με τη Θυρεάτιδα, στην περιοχή των Άνω Δολιανών. Στα νότια με τη Λακωνία, στις περιοχές των Βούρβουρων , Ιάσου, Καλτεζών και Αίγυος , και στα νοτιοδυτικά με τη Μεσσηνία, στις περιοχές Χιράδων, Χράνων και της κοιλάδας του ποταμού της Νέδας.


mounts in arcadia scotland

Γεωγραφική Ιστορία…

lykosoura

Οι Αρκάδες πιστεύουν πως η Αρκαδία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και ίσως έχουν δίκιο.
Γενάρχης τους ο Πελασγός. Με τ’ όνομά του συνδέθηκαν πολυάριθμοι θρύλοι και παραδόσεις. Σύμφωνα με μια απ’ αυτές, ο Πελασγός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναδύθηκε απ’ τη γη κι έτσι έγινε ο γενάρχης των ανθρώπων.

Σ΄ αυτόν αποδίδεται η πρώτη κατασκευή κατοικίας για τη προστασία των ανθρώπων από όλα τα φυσικά φαινόμενα. Επίσης ήταν αυτός που τους δίδαξε πως η καλύτερη επιλογή διατροφής είναι η βρώση χόρτων και καρπών.


Πολλά φυτά και καρποί περιλαμβάνονταν στη Δίαιτα των αρχαίων Αρκάδων (ή πελασγών), μεταξύ των οποίων και η φηγός, ένα συγκεκριμένο είδος βελανιδιών, το όποιο είναι υπεύθυνο για την ονομασία των Αρκάδων ”βαλανοφάγοι”.

lykosoura

Ο γιος του Πελασγού, ο Λυκάων, είναι ο εμπνευστής της Λυκόσουρας στο Όρος Λύκαιο ”της πρώτης πόλης υπό το φως του ηλίου”. Καθώς λέγεται, η Λυκόσουρα είναι η πρώτη πόλη στο κόσμο, πάνω σε ηπειρωτική η νησιώτικη γη και είναι το έναυσμα για όλες όσες πόλεις κτίστηκαν μετέπειτα.Το Λυκαίο που σημαίνει Ολόφωτο, λούζεται πραγματικά από το φως του Απολλώνιου Αρκαδικού ήλιου και προσφέρει απίστευτη θέα. Η μοναδική μεγαλοπρέπειά του έγινε αιτία να ονομαστεί Αρκαδικός Όλυμπος.


 

Οι μελέτες και οι σχετικά πρόσφατες ανασκαφές που έφεραν στο φως την πόλη αυτή, δείχνουν πως τελικά οι Αρκάδες έχουν δίκιο, ίσως εδώ ξεκίνησαν όλα.Ο Λυκάων είναι γεννήτορας και μιας ακόμα πανανθρώπινης ιδέας , του αθλητικού ιδεώδους. Γιατί ήταν αυτός που ίδρυσε τους πρώτους Αθλητικούς αγώνες ”τα Λύκαια” και ήταν πολλά χρόνια πριν τους γνωστούς ολυμπιακούς αγώνες που γίνονται σήμερα. Τα Λύκαια Αγωνίσματα, αναβιώνουν στο Λύκαιο Όρος κάθε τέσσερα χρόνια.

 

alfios river arcadia peloponnese greece deep

Ο Λυκάων απέκτησε πενήντα γιους και μια κόρη, την Καλλιστώ. Έκτισαν πόλεις και γέμισαν τις κοιλάδες και τις πλαγιές με ανθρώπους. Ο γιος της Καλλιστούς, ο Αρκάς ανέλαβε την εξουσία στη χώρα Πελασγία, που προς τιμή του την μετονόμασαν Αρκαδία κι οι απόγονοί του αποκαλέστηκαν Αρκάδες αντί Πελασγοί.

lykaio

Ο Αρκάς, έφερε στην Αρκαδία των βοσκών και των νομάδων την γεωργία, που διδάχτηκε από τον Τριπτόλεμο. Έμαθε τους ανθρώπους να φτιάχνουν το ψωμί, να γνέθουν το μαλλί και να υφαίνουν τα ενδύματά τους. Παντρεύτηκε, όχι θνητή αλλά μια Δρυάδα νύμφη.

Έκαναν παιδιά που έκαναν με τη σειρά τους γεννήματα, και οι βλαστοί τους καρπίζουν σε τούτα τα μέρη μέχρι σήμερα.

Οι αρχαίοι Αρκάδες μιλούσαν για τιτανομαχίες που κάποτε έγιναν πάνω στα άγρια βουνά τους. Πολλές ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο Δίας γεννήθηκε εδώ, στην Κρητέα, τη κορυφή του Λυκαίου.

Η μητέρα του η Ρέα, θέλοντας να τον προστατέψει από τον άκαρδο παιδοκτόνο Κρόνο, τον απογέννησε στην ασφάλεια της Αρκαδίας και ανάθεσε την ανατροφή του στις τρεις νύμφες του Πάνα, την Θεισόα, την Νέδα και την Αγνώ. Αυτές πήραν το βρέφος στις πλαγιές του επιβλητικού βουνού και το έκρυψαν στη σπηλιά που σήμερα ονομάζεται διακότρυπα (τρύπα του Διός).

mount arcadia mystic tour deepgreece

Τον έλουζαν στο ποτάμι που πήρε τ΄όνομά του απ΄ την ιεροτελεστία και από τότε το είπαν Λούσιο.
mount

Στην κορυφή του λουσμένου από το φως βουνού, υπάρχει πανάρχαιος βωμός θυσιών. Εικάζεται ότι εκεί έχουν γίνει ανθρωποθυσίες. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Λυκάων θυσίασε ένα βρέφος και με το αίμα του έκανε σπονδή στο βωμό, τότε λένε μεταμορφώθηκε σε λύκο.

Κάπου εκεί, χαμένος στα βάθη της πρωτοϊστορίας ξεκίνησε ο μύθος των λυκανθρώπων, μα και πολλών άλλων χιμαιρικών πλασμάτων που τώρα κάνουν κινηματογραφική καριέρα στη μεγάλη οθόνη του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Υπήρχε ακόμα το τέμενος του Λυκαίου Δία, που πιστεύονταν πως στο άβατο, η ύλη έχανε τον ίσκιο της και έφεγγε μοναχή της.

wherewolf the greek tradition mythology

Εκεί τα ζώα προστατεύονταν από τους θεούς και ήταν απαγορευμένη όποια ανθρωπινή παρέμβαση που μπορούσε να βλάψει την ηρεμία και την ακεραιότητα της φύσης. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχε μια ιερή ζώνη όπου βρήκαν προστασία ο Πλειοστοάναξ, βασιλιάς της Σπάρτης και οι Μεσσήνιοι φυγάδες. Πράγματι βρέθηκε επιγραφή που αναφέρει ότι υπήρχε περιοχή με το όνομα “Ικετεία” (Προστασία από τους θεούς). Έτσι τα ζώα όσο και οι άνθρωποι ικέτες, έχαιραν θεϊκής προστασίας κι έβρισκαν άσυλο στο Ιερό.


 

lykaio

Το τέμενος του Λυκαίου Δία ήταν το αρχαιότερο Αρκαδικό Ιερό. Ήταν σεβαστό από όλους τους Πελοποννήσιους και είχε μεγάλο κύρος και επιρροή. Η κορυφή του Λυκαίου όρους, η Λυκόσουρα και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα αποτελούν ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό τρίγωνο. Εδώ λατρευόταν, εκτός από το Δία, ο Απόλλωνας, η Άρτεμις, ο Ερμής, η Δήμητρα, η κόρη της Δέσποινα και φυσικά ο Πάνας.

Το ορός Λυκαίο είναι αυτό που σημαδεύεται από τους ιστορικούς ως η γενέτειρα του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Μια από τις κυριότερες μυθολογικές παραδόσεις αναφέρει ότι ο θεός των Αρκάδων ήταν γιος του Ερμή, από τον ερώτα του με τη νύμφη Καλλιστώ. (συνοδός της θεάς Άρτεμης στην Αρκαδία, που αργότερα αναλήφθηκε στον ουρανό και έγινε η Μεγάλη Άρκτος).


Μια άλλη εκδοχή του μύθου, παρουσιάζει ως μητέρα του την νύμφη Δρυόπη, η οποία και τον εγκατέλειψε μόλις αντίκρισε την ασχημία του.

Ο Ερμής τότε τον μετέφερε στον Όλυμπο όπου οι θεοί μόλις τον είδαν άρχισαν να γελούν γοητευμένοι από τη μορφή του και περισσότερο απ’ όλους ο θεός του κεφιού, ο Διόνυσος, που με χαρά δέχτηκε να έρθει στη συντροφιά του.

Κι επειδή είχαν ευχαριστηθεί οι πάντες όταν τον είδαν, τον ονόμασε Παν . Κατά μια άλλη άποψη, μάλλον καλύτερα τεκμηριωμένη, ο Πάνας λατρεύονταν πολύ πριν την εμφάνιση των ολυμπίων θεών και των τιτάνων, καθώς αποτελεί μια βαθιά αρχετυπική εντύπωση σε όλες τις ύστερες μεταφυσικές θεωρήσεις.

Ήταν ο θεός της υπαίθρου και της φύσης, ήταν προστάτης των βοσκών και των αιγοπροβάτων καθώς ήταν κι ο ίδιος βοσκός – ποιμένας. Αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή όπου περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας με τον αυλό, τη σύριγγα.

pan flute

Λέγεται μάλιστα ότι η Σύρριγγα ήταν και αυτή Νύμφη η οποία προκειμένου να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Τότε ο πάνας έκοψε απ΄ αυτή ανόμοια τεμάχια καλαμιού τα οποία και ένωσε σε σειρά και δημιούργησε τον αυλό του.

Αρχικά λατρευόταν ως θεός μόνο στην Αρκαδία. Κατά τον 5ο αι. π.χ. η λατρεία του είχε ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου.

Λατρευόταν ακόμη στην Έφεσο της Μ. Ασίας στο όρος Λάτμο, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, όπου υπήρχε νησί του Πάνα και στις Ινδίες όπου αναφέρεται “πηγή του Πάνα”


 

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της Αρκαδικής ιστορίας είναι το περίφημο τέμπλο του Επικούρειου Απόλλωνα. Ο επιβλητικός αυτός ναός, που στέκεται πολλά χρόνια τώρα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, στη κορυφή του όρους Κοτυλίου.

Κτισμένος από τον Ικτίνο γύρω στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.χ. που ήρθε εξόριστος από τους Αθηναίους και δημιούργησε έναν ακόμη Παρθενώνα, προς τιμή αυτή τη φορά του θεού Απόλλωνα που φέρεται να γλίτωσε τους Φιγαλείς από επιδημικό λοιμό.

Προϋπήρχε στο ίδιο σημείο ένας μικρότερος ναός, επίσης του Απόλλωνα, που είχε κτιστεί από τους Φιγαλείς για να ευχαριστήσουν το θεό που τους βοήθησε να αντισταθούν στους Σπαρτιάτες. Ο ναός έχει χαρακτηριστικά και των τριών αρχαίων ρυθμών της κλασικής εποχής, κορινθιακό, ιωνικό και δωρικό.

Ο Παυσανίας όταν τον αντίκρισε (όπως ο ίδιος περιγράφει στα ”Αρκαδικά”), θαμπώθηκε από την ασύλληπτη ομορφιά και το κάλος του, και τον αξιολόγησε ως το δεύτερο καλύτερο σε αρχιτεκτονική, μετά της Τεγέας.
Ο ναός ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κλασικούς ναούς της αρχαιότητας, γιατί έχει ανάποδη διεύθυνση σε σχέση με τους υπόλοιπους ναούς που ξέρουμε έως τώρα, είναι δηλαδή προσανατολισμένος από βορά προς νότο, είτε λόγο κάποιας εδαφικής ιδιομορφίας είτε γιατί έτσι πρόσταξαν οι ιερείς την εποχή εκείνη για λόγους που μόνο αυτοί γνώριζαν.
Την ιδία κατεύθυνση είχαν όλοι οι ναοί εκείνης την εποχής στη συγκεκριμένη περιοχή, κι αυτό (μαζί με μερικά ακόμα…) αποτελεί άλυτο μυστήριο μέχρι τις μέρες μας.


 

 

Στα νεότερα χρόνια , η Ευρώπη έκανε στροφή προς το κλασικό πολιτισμό. Τότε ο περίφημος άρπαγας λόρδος Έλγιν , πήρε την άδεια από το Σουλτάνο και το τσούρμο των πασάδων του για το απόλυτο ξεπούλημα των αρχαίων της Ελλάδας.
Έτσι λοιπόν νομίζοντας πως έχει κάθε δικαίωμα, μετέφερε στη Αγγλία τις πλάκες της ζωοφόρου του ναού ,οι οποίες βρίσκονται μέχρι σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Η ζωοφόρος απεικονίζει περίτεχνα την Μάχη του Ηρακλή με τις Αμαζόνες και την τιτανομαχία.

Τα μάρμαρα μας είναι Ελληνικά και επιβάλλεται να γυρίσουν πίσω, εδώ στη γη που γεννηθήκαν, στο τόπο που τα δημιούργησε, εδώ που ανήκουν, στο σπίτι τους.
Πρέπει να φωνάξουμε όλοι μαζί γι αυτό, να το διεκδικήσουμε, να το απαιτήσουμε. Ίσως και με τρόπους διαφορετικούς από τους δεδομένους. Γιατί όλες οι νόμιμες διεκδικήσεις μας επί τόσα χρόνια, δεν οδήγησαν πουθενά.
Μάλλον χρειάζεται να μπουν σε λειτουργία διαφορετικά μέσα, ίσως και λίγο άνομα. Δεν πειράζει κάποιες φορές να παραβαίνουμε κάποιους άνομους νόμους για να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Εμπιστευτήκαμε την ανυπόληπτη τιμή σαθρών ανθρώπων και έτσι έφυγαν και τα μάρμαρα απ το σπίτι τους. Είναι καιρός να εμπιστευθούμε τους εαυτούς μας και να τα φέρουμε πίσω.

river

Η περιήγηση μας στη Αρκαδία δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη δίχως να αναφερθούμε στο μεγαλύτερο ίσως Αρκά της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, τον απελευθερωτή του Έθνους.

Ο ”Γέρος του Μοριά”
Deepgreece kolokotronis

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο μεγάλος αυτός στρατηγός ο τιμημένος Έλληνας, είναι γέννημα θρέμμα της γης αυτής. Το πνεύμα η εξυπνάδα, η ντομπροσύνη η τιμιότητα, η περηφάνια, κι λεβεντιά του, πηγάζουν από την αγάπη που έτρεφε για τούτα δω τα ιερά χώματα.

Έλληνας ,απ τους λίγους. Έλληνας, όπως θα πρέπει να είναι όλοι οι Έλληνες. Προερχόμενος από φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών, γεννήθηκε στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας. Καταγόταν από το Λιμποβίσι της Αρκαδίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλωνίσταινα .

Είδε τους τούρκους να σκοτώνουν τον πατέρα και τα αδέλφια του κι ένοιωσε το βαρύ χέρι του τούρκου στο πρόσωπο του. Παιδάκι καθώς ήταν ακόμη στη Τρίπολη, κατά λάθος το γαϊδουράκι του έβρεξε έναν τούρκο προύχοντα, αφού το αθώο ζωντανό παραπάτησε και έπεσε σε λακκούβα καθώς περνούσε διπλά του. Ο τούρκος χαστούκισε με δύναμη το ισχνό παιδί που έπεσε κατάχαμα.
Ο Θοδωρής τον κοίταξε με βουρκωμένα μάτια και ορκίστηκε μέσα του: ”θα σας το γυρίσω πίσω το χαστούκι σε πολλά και επανωτά χαστούκια”. Και το γύρισε με το χέρι του και με το χέρι όλων των Ελλήνων, στο πρόσωπο του Σουλτάνου και της αυτοκρατορίας του.
Από την ημέρα που έφαγε το χαστούκι, δεν ξαναπήγε στην Τρίπολη. Για πρώτη φορά από τότε, μπήκε στην πόλη το ’21, στρατηγός των Ελλήνων, νικητής, πορθητής και εκδικητής τους στα τιμημένα χώματα που του ανήκαν, σ αυτόν και σε όλους στους Έλληνες.


 

Ο αγώνας του Κολοκοτρώνη για την απελευθέρωση του έθνους είναι λίγο – πολύ γνωστός σε όλους τους Έλληνες, οι μάχες του λαμπρές και δαφνοστεφανομένες. Αφορμή για βαθιά υπερηφάνεια και αίσθηση ανωτερότητας για όλους μας.
Εκεί όμως που πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, είναι σε κάτι που εγώ κατατάσσω στη μαύρες σελίδες του Έθνους με υψηλό αίσθημα ντροπής.

Την καταδίκη του Κολοκοτρώνη για ” έσχατη προδοσία”

Είναι αλήθεια, όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, τον απελευθερωτή μας, τον ήρωα αυτόν που μας έδωσε ξανά μια Ελλάδα ελεύθερη που την νοσταλγούσε το Ελληνικό Έθνος για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, τον καταδικάσαμε σε θάνατο με τη κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Αποκλειστική αιτία του κακού, όλοι αυτοί που θέλουν να λέγονται σωτήρες και τότε και τώρα, οι μεγάλες δυνάμεις που θέλουν όλη τη γη δική τους και που σχεδόν πάντα το καταφέρνουν με θεμιτά, μα κυρίως αθέμιτα μέσα.


cort room

Αποφάσισαν, λοιπόν πως ο Κολοκοτρώνης είναι μεγάλη απειλή που στρέφεται κατά αυτών και των συμφερόντων τους. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να βγει απ τη μέση. Όπως ακριβώς κατάφεραν να βγάλουν από τη μέση και τον Καποδίστρια. Μια νέα δολοφονία όμως δεν θα ήταν φρόνιμη πράξη.

 

Έτσι με δόλο, κατάφεραν να τον κατηγορήσουν πως κάποιες επαφές του με τους Ρώσους αντιπάλους τους, ήταν ικανές να τον καταστήσουν υπεύθυνο μιας πιθανής εξέγερσης εναντίον του κράτους.
Και τον καταδίκασαν με επαίσχυντες και συνοπτικές διαδικασίες. Με ψευδομάρτυρες, χρηματισμούς και στυγνούς εκβιασμούς δικαστών επέτυχαν το στόχο τους.
Το μόνο εμπόδιο τους για την καταδίκη σε θάνατο, ο ανήλικος τότε Όθωνας, βασιλιάς της Ελλάδος που τους εκλιπαρούσε κλαίγοντας να μην τον σκοτώσουν. Αναγκάστηκαν να του κάνουν τη χάρη. Αρκέστηκαν να τον φυλακίσουν στο Παλαμήδι για πολλά χρόνια έως ότου να ενηλικιωθεί ο Όθωνας. Ένα από τα πρώτα διατάγματα του, ως μοναδικός βασιλιάς της Ελλάδος πλέον, ήταν η απελευθέρωση του Κολοκοτρώνη.
Τα ανδρείκελα που είχαν την εξουσία να πράξουν όλη αυτή την παρωδία ήταν οι τρεις αντιβασιλείς της Ελλάδος ο κόμης Άρμανσπεργκ, ο καθηγητής Μάουερ και ο υποστράτηγος Χέιντεκ, με πάρεδρα μέλη τους Άμπελ και Γκρένερ.


 

Είναι πολλά που πρέπει να αναφερθούν για όλα αυτά τα γεγονότα που πραγματικά αξίζουν τον κόπο και πρέπει να τα ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Ίσως θα πρέπει να επανέρθουμε με ένα πιο συγκεκριμένο άρθρο, αποκλειστικό για όλα αυτά τα γεγονότα με ονόματα, συγκεκριμένες πηγές και στοιχεία.

Ήταν πολλοί αυτοί που εμπλέκονται σε όλο αυτό με απώτερο σκοπό τη καταδίκη του Κολοκοτρώνη και τα συμφέροντα που τους παρακινούσαν διαφέρουν ελάχιστα από τα σημερινά.. .

Όπως επίσης υπήρξαν και κάποιοι που αρνήθηκαν με δύναμη ψυχής να συμπράξουν σ αυτό το ”αναίσχυντο εγχείρημα”, όπως οι Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης πρόεδρος και μέλος του δικαστικού συμβούλιου αντίστοιχα.
Ο ”γερός του Μόρια” όταν πληροφορήθηκε το γεγονός πως πηρέ χάρη από τον Όθωνα και δεν θα θανατωθεί αλλά θα εκτίσει εικοσαετή ποινή είπε :«Θα τον γελάσω τον βασιλιά. Δε θα ζήσω τόσους χρόνους».


 

Αυτός ήταν ο ”Γέρος του Μόρια’ ο μεγάλος ήρωας, αυτός που μας κάνει να νοιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Γέννημα θρέμμα της ιερής Γής της Αρκαδίας, του τόπου που έγινε λίκνο των ηρώων, των θρύλων, της παράδοσης και των αγώνων για την ελευθερία.

Πέρα όμως από την ιστορία, τον μύθο ή τα γεγονότα, αυτό που πραγματικά σε συνεπαίρνει στη Αρκαδία, είναι ο ίδιος ο τόπος.
Η ιδία η γη, τα βουνά, τα δάση, τα νερά της. Όλα αυτά που αισθάνεσαι να σε μαγεύουν σαν πατήσεις το πόδι σου σε αυτόν τον τόπο, κι ας μην ξέρεις τίποτα, ας μην έχεις διδαχτεί τίποτα γι αυτή τη γη.

Η φυσική ομορφιά της είναι αρκετή για να σε κάνει να την λατρέψεις. Έτσι απλά, μαγικά.
Σαν αρχέτυπο θέσφατο που τυπώθηκε μέσα σου από την ημέρα που γεννιέσαι.. . κι ίσως πριν απ αυτήν.


 

Διασχίζοντας σήμερα το Μαίναλο, και αντικρίζοντας την αστείρευτη ομορφιά του, θα καταλάβεις αμέσως γιατί το βουνό του Πάνα μπορεί να σε κρατήσει κοντά του για πάντα, δέσμιο της αρχέγονης μαγείας του.

Θα νοιώσεις αμέσως ένα παράξενο δέσιμο μεταξύ του μύχιου εαυτού σου και του μαγευτικού ελατόδασους, έτσι που να νομίζεις πως εδώ θα έπρεπε να ζήσεις όλη σου τη ζωή.
mounys

Τα αιωνόβια έλατα σε καλούν κοντά τους σε ένα ταξίδι που δεν θες να έχει γυρισμό. Μα ακόμη κι όταν θα έχεις φύγει ένα κομμάτι του εαυτού σου θα έχει μείνει για πάντα, να σε καλεί διαρκώς να ξαναγυρίσεις πίσω για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις το ταξίδι σου στη αιωνιότητα.

Αυτό είναι το Μαίναλο. Μαγευτικό, βγαλμένο μέσα από παραμύθι για νεράιδες, ξωτικά και νύμφες, που θα σε πάρουν μαζί τους και θα σε οδηγήσουν πέρα από τα ασύλληπτης ομορφιάς ποτάμια τους. Τον Αλφειό, τον Λούσιο, την Νέδα. Μέρη που εύκολα μπορεί να χάσεις το μυαλό και τη λαλιά σου από το κάλος που θα αντικρίσουν τα μάτια σου.
Την Καρδιά σου πάντως σίγουρα θα την έχεις χάσει, γιατί θα την έχεις χαρίσει για πάντα στην Αρκαδία. Γιατί η Αρκαδία είναι έρωτας με τη πρώτη μάτια, για όσα συνέβηκαν κάποτε, για όσα συμβαίνουν τώρα και για την αιωνιότητα.


 

alfios

Η μαγική Αρκαδία, η κοιτίδα των μύθων, των θρύλων, της ιστορίας, της ομορφιάς και των ευλογημένων ανθρώπων. Αυτών που γνωρίζουν πως αξίζει να ζεις έστω και μόνο για να απολαμβάνεις την ομορφιά που σε περικλείει στη γη της Αρκαδίας.

 

 

 


 

andritsaina

Βασιλική Σαμουρίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate