01

Είναι χτισμένη στις τραχιές πλαγιές του Ταϋγέτου που κατηφορίζουν μαζί με τις χαράδρες και τα αδιάβατα καταράχια του μέχρι τη θάλασσα. Οι ντόπιοι εκμεταλλεύτηκαν μια κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στα άγρια βουνά, καλλιέργησαν τη γόνιμη γη κι έφτιαξαν το βιος τους.


Σήμερα είναι ενα κοσμοπολίτικο θέρετρο που το επισκέπτονται διασημότητες.
Πήγα τον Αύγουστο κι έκατσα τέσσερις μέρες…Τούτες είναι οι Εντυπώσεις μου.

10

7

Ο Αγαμέμνονας ήθελε να δώσει προίκα την Καρδαμύλη (και μερικές άλλες πόλεις) στον περίφημο Αχιλλέα. Κι είναι η πρώτη ιστορική αναφορά τούτη εδώ που την κάνει ο όμηρος στην Ιλιάδα του. Τόσο παλιά είναι η Καρδαμύλη λοιπόν, και τίποτα δεν απαγορεύει να είναι ακόμα παλιότερη.
Εδώ στάθηκε ο όμορφος κι ανδρείος γιος του Αχιλλέα ο Πύρρος, στο ταξίδι του για τη Σπάρτη και βγήκαν οι Νηρηίδες για να τον θαυμάσουν. Είχε στο νου του να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης.Η Καρδαμύλη, εξ αιτίας της θέσης της, αποτέλεσε βάση των Ενετών και για πολλά χρόνια ήταν Λιμάνι με μεγάλη κίνηση. Πανιά από βενετσιάνικα ιστιοφόρα φούσκωναν από τον αέρα της και καλοδεμένα σκαριά έδεναν στους κάβους. Έμποροι απ’ όλο τον κόσμο συναλλάσσονταν και το χρυσάφι έρεε στο τελωνείο.

12

8

Ήταν προστατευμένοι από τους πειρατές (κυρίως τους άγριους Μεσομανιάτες και τους κλέφτες Αγαρηνούς που λυμαίνονταν εκείνες τις θάλασσες), από την βίγλα που είχαν πάνω στη Νησο Μερόπη.
Και μη φανταστείτε τίποτα μεγάλο… ένα μικρό νησάκι στο έμπα του λιμανιού, που ήταν περιτοιχισμένο και φορτωμένο κανόνια και ετοιμοπόλεμους άντρες.
Από στρατηγική άποψη, η Μερόπη είναι σε εξαιρετική θέση κι έχει τη βίγλα (θέα) όλου του μεσσηνιακού κόλπου. Σήμερα τα απομεινάρια αυτών των κτισμάτων είναι το μόνο που προδίδει τις αλλοτινές δόξες της.


9

Αργότερα, στην επανάσταση εναντίων των Τούρκων, ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήρθε από την Ζάκυνθο και φιλοξενήθηκε στον πύργο του Μούρτζινου. Από κει έκανε τα σχέδιά του και προετοίμασε τους Έλληνες για τον πόλεμο που θα έβαφε με αίμα τον τόπο, αλλά θα έφερνε την πολυπόθητη ελευθερία.
Την 21η Μαρτίου του 1821, έφτασαν αρματωμένοι οι σκληροτράχηλοι μεσομανιάτες* με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κι έβγαλαν τους καρδαμυλαίους από τα οχυρωμένα πυργόσπιτά τους για να βαδίσουν μαζί, ενάντια στην τουρκοκρατούμενη Καλαμάτα.
Μόλις δυο μέρες μετά, γιόρταζαν την απελευθέρωση της πόλης και την επανάσταση μπροστά στην Παναγιά την υπαπαντή* με χορούς, ντουφεκιές και τραγούδια.


*Μεσομανιάτες / έτσι ονομάζονται οι Μανιάτες της μέσα Μάνης. Η περιοχή αυτή ξεκινάει από την Αρεόπολη και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Είναι ίσως η πιο άγονη κι αφιλόξενη γωνιά της Ελλάδας μα εξέθρεψε πολεμιστές απαράμιλλης γενναιότητας και θάρρους. Οι άθλοι τους εναντίων των εχθρών του έθνους, έχουν γραφτεί με άλικο αίμα στα κιτάπια της ιστορίας αυτού του καταπονημένου, αλλά περήφανου λαού των Ελλήνων

*Παναγιά Υπαπαντή/ Ο μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας, ή των Φαρών (καλαμιώνες) όπως ήταν γνωστότερη τους Αρχαίους καιρούς.


13
Στα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση, η Καρδαμύλη άρχισε να κατεβαίνει από τον λόφο που την είχαν χτίσει οι πρώτοι κάτοικοί της κι απλώθηκε προς την παραλία και τη θάλασσα.
Καθώς η οικονομική αφαίμαξη των Τούρκων κατακτητών κι ο κίνδυνος από τους πειρατές είχαν εκλείψει, η πόλη άνθισε και μεγάλωσε.
14
Απόχτησε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αποτελεί σύμπυγμα των ψηλών, χοντροκομμένων και στενάχωρων μανιάτικων πολεμικών Πύργων, με τα ευρύχωρα κι ευχάριστα καλαματιανά Αρχοντικά.
Τα παράθυρα μεγάλωσαν κι άφησαν τον ήλιο να μπει στα σπίτια αντί να είναι πολεμίστρες, (μικρές τρύπες στα ντουβάρια που χωρούσαν ίσια ίσια το ντουφέκι να ξεμυτάει). Κι οι στενές κι αφιλόξενες πόρτες, φάρδυναν κι ομόρφυναν με ταμπλάδες και σκαλίσματα στα υπέρθυρα.
Τα στενά καλντερίμια μεγάλωσαν κι έγιναν δρόμοι λιθόστρωτοι και καλοφτιαγμένοι και τα λιακωτά έγιναν στολισμένοι κήποι .
Ο πλούτος προερχόταν κυρίως από την επεξεργασία της ελιάς και το εμπόριο του Μανιάτικου ελαιόλαδου, που σε κείνη την περιοχή του κόσμου πρέπει να παράγεται το καλύτερο που υπάρχει.
15

11
Η Καρδαμύλη είναι ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που χάνει σιγά σιγά την γραφική του όψη. Πολλοί Ευρωπαίοι και κυρίως Γερμανοί, έχουν χτίσει εκεί τα εξοχικά τους που είναι αμφισβητούμενου κάλους και αρχιτεκτονικής, τουλάχιστον για τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.
16

Είναι έντονη η παρουσία διάσημων ανθρώπων εκεί πέρα και τις ελάχιστες μέρες που έμεινα, μου έδειξαν τρεις πολύ γνωστούς παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης, τουλάχιστον πέντε Έλληνες ηθοποιούς κι άλλους τρεις ήρωες του Χόλιγουντ.. και μιλάω μόνο για αυτούς που αναγνώρισα σχετικά εύκολα. Θα μπορούσαν άνετα να γεμίζουν τον τόπο γύρω κι εγώ να μην έχω ιδέα, μιας και δεν πολυασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά πράγματα και τα σελέμπριτις …

Πάντως οι άνθρωποι είναι καλόβολοι και φιλόξενοι, αν και δεν ξέρω πόσοι απ’ αυτούς που μίλησα ήταν πραγματικά ντόπιοι.
Παρατήρησα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν ή τις διαχειρίζονται ξένοι, ή άνθρωποι από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Η τρομακτική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής την τελευταία δεκαετία, έγινε πόλος έλξης επενδύσεων και ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Γερμανοί Άγγλοι και τώρα τελευταία Ρώσοι, έχουν αγοράσει εκτάσεις και σπίτια σε όλη τη Μάνη και η Καρδαμύλη δεν αποτελεί κάποιου είδους εξαίρεση.
20


Οι ντόπιοι (όσοι απέμειναν) λένε πως είναι Μανιάτες όσο οποιοσδήποτε Μανιάτης… αλλά οι Μανιάτες της μέσα Μάνης τους λένε ξωμερίτες. Υπάρχουν κι άλλοι διαχωρισμοί ανάμεσά τους και παλιότερα υπήρχαν μερικές περίεργες αντιλήψεις για το ποιος είναι τι σε ‘κείνα τα μέρη. Αλλά για αυτά τα τερτίπια της καταγωγής και των Μανιάτικων κοινωνικών τάξεων, θα γράψω ένα άρθρο στο History Reboot .
Είναι αλήθεια πως τούτες οι ιστορίες μου θυμίζουν αρκετά τα Κλαν και τις φατρίες των βουνίσιων των σκωτσέζικων υψιπέδων.


Μπορείς να επισκεφτείς τον τόπο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από εποχή σε εποχή και έλκει διαφορετικούς ανθρώπους, για διαφορετικούς λόγους.
sea

Το καλοκαίρι θα δεις πολύ κόσμο που γεμίζει τα γραφικά και κατά συνθήκη όμορφα μαγαζάκια και κάνει ηλιοθεραπεία στην παραλία. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη τις περισσότερες φορές και δύσκολα βγάζει καιρούς που την ανακατεύουν και τη θολώνουν. Ο ήλιος φωτίζει την πόλη και της δίνει μια σχεδόν παραμυθένια αίγλη καθώς η ντόπια πέτρα, που είναι χτισμένα τα περισσότερα σπίτια, έχει μια όμορφη απόχρωση ώχρας.
Κάθε λογής τύποι κάνουν βόλτες στον κεντρικό δρόμο και πίνουν καφέ χωρίς να πολυενδιαφέρονται για την κίνηση των αυτοκινήτων. Γιατί είναι αλήθεια πως δεν υπήρξε ούτε μια μέρα από όσες κάθισα εκεί πέρα που ο δρόμος να μην ασφυκτιά από κόσμο κι αυτοκίνητα.

trafic

Ίσως να φταίει ότι ήταν καταμεσής τον Αύγουστο και οι επισκέπτες πολλοί… πάρα πολλοί για τα δικά μου γούστα.
Ξέρετε εγώ είμαι βουνίσιος από καταγωγή και πεποίθηση, κι έτσι δεν με εντυπωσιάζουν εύκολα οι παραλίες και ο γιαλός. Θέλω γύρω μου δέντρα και το βουνό να ανασαίνει κάτω απ τα πόδια μου. Θέλω τον αέρα να μυρίζει αρώματα της φύσης και να βουτάω στα κρύα νερά των πηγών. Αλλά εδώ άγγιξα όσο ποτέ τη θαλασσινή πλευρά του εαυτού μου.
Η θάλασσα είναι όμορφη και προκλητική στην Καρδαμύλη. Από την άλλη είναι η μοναδική πηγή δροσιάς στο μεσοκαλόκαιρο, γιατί η ζέστη ήταν έντονη τις μέρες που έμεινα.


m

Ακριβώς πάνω απ την Καρδαμύλη και τις παραλίες της, κρέμεται ο δασύς Ταΰγετος. Βλοσυρός και πανάρχαιος, υψώνεται κοντά στα δυόμιση χιλιάδες μέτρα . Δεν σε αφήνει να ξεγελαστείς από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον και τις διασημότητες που επισκέπτονται την Καρδαμύλη. Είναι εκεί για να σου θυμίζει ότι είσαι σε μια από τις πιο άγριες περιοχές της Ελλάδας.
Ένα συναίσθημα που όταν φεύγει ο κόσμος είναι έντονο και δεν έχει πίσω από πού να κρυφτεί.

Το χειμώνα, τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά κι οι άνθρωποι λιγοστοί, αλλά τίποτα από τη γοητεία της Καρδαμύλης δεν χάνεται. Θα έλεγα ότι για μερικούς ανθρώπους που ξέρω, έτσι είναι καλύτερα.
Μου άρεσε λοιπόν η Καρδαμύλη, και τη συστήνω ανεπιφύλακτα, χειμώνα καλοκαίρι. Αρκεί να ξέρεις τι ζητάς κάθε φορά. Και μην ξεχαστείς στον κεντρικό δρόμο… περπάτα τα στενά καλντερίμια της παλιάς πόλης και θα ταξιδέψεις στο χρόνο.


1

Lelas

Έφαγα στης Λέλας και μπορώ να πω ότι δεν απογοητεύτηκα Οι μερίδες ήταν πλούσιες ακόμα και για έναν μεγαλόσωμο άντρα. Από την άλλη, δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι το ίδιο το φαΐ ήταν Αμβροσία καθώς είχε εκείνη την γενική και απρόσωπη γεύση του φτηνού εστιατορίου.

Αλλά πάλι, δεν είχε τις ανάλογα φτηνές τιμές.
Πήρα Χοιρινό ψητό στο φούρνο με πατάτες και παραδόξως για τα γούστα μου, έφαγα όλες τις πατάτες κι άφησα το περισσότερο κρέας στο πιάτο.

Πήρα επίσης Σαλάτα Χωριάτικη που είμαι σίγουρος ότι η σχέση της με οποιοδήποτε χωριό ήταν τουλάχιστον μακρινή. Τα καλαμαράκια τους ήταν κατεψυγμένα ατλαντικού και το κουρκούτι που τα είχαν βουτήξει πριν τα τηγανίσουν δεν τα έκανε πιο νόστιμα από όσο είναι τα κατεψυγμένα Ατλαντικού…
Αν και ήταν πνιγμένοι στη δουλειά, το σέρβις ήταν ικανοποιητικό και οι άνθρωποι εκεί πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι. Αν προσέξουν λίγο περισσότερο την κουζίνα τους, θα είναι πολλοί πελάτες τους που θα πίνουν νερό στο όνομά τους.


maria

Έφαγα στου Χαρίλαου κι εκεί η κυρα Μαρία με σκλάβωσε. Με καταγωγή από την Αρκαδία, μόλις έμαθε ότι περιηγούμαι στα πατρογονικά της μέρη, σχεδόν βούρκωσε από νοσταλγία.
Μου έψησε πεντανόστιμες γαρίδες στη θράκα, με φρέσκο βούτυρο και θυμάρι και με έπεισε να φάω σουπιές κοκκινιστές που κανονικά δεν τις πλησιάζω με τίποτα. Δεν το μετάνιωσα.
Ούτε εκεί ήταν ιδιαίτερα φτηνά πάντως, αν και η θέα της Μερόπης και ολόκληρου του μεσσηνιακού κόλπου ήταν αρκετό αντάλαγμα για να ξεχάσω το ξαλάφρωμα του πορτοφολιού μου.


25

Πρωινό έκανα στο καφέ “Αύρα” και αν βρεθείτε σε κείνα τα μέρη προτείνω να κάνετε το ίδιο. Στην γλυκιά κοπελίτσα που θα έρθει να σας πάρει παραγγελία, ζητήστε το μενού με το κρουασάν… το φτιάχνουν μόνοι τους και είναι υπέροχο.

Γενικά το φαΐ στην Καρδαμύλη δεν είναι φτηνό αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλό. Φυσικά είναι πολλά τα μαγαζιά που δεν πρόλαβα να πάω κι ίσως να μην είμαι δίκαιος σ’ αυτή την άποψή μου.

Απ’ την άλλη μεριά, σκέφτομαι ότι δεν πας εκεί πέρα να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου αλλά τα μάτια σου και την ψυχή σου. Και σ’ αυτό η Καρδαμύλη δεν θα σε απογοητεύσει.


dolores

Η Ντολόρες®…

Πίνω έναν καφέ δικιάς μου έμπνευσης που τον λέω Martin’s Irish και για να πετύχει, απαιτεί μια συγκεκριμένη δοσολογία από διάφορα υλικά. Μου τον έφτιαξαν λάθος όπου κι αν τον ζήτησα εκτός από τον φίλο μου τον Δήμο…

Στην Καρδαμύλη πάντως, η πιο πετυχημένη εκδοχή παρασκευάστηκε στο καφε Ανδρούβιστα. Εκεί με σέρβιρε η Ντολόρες (που δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα. Αν και μου το είπε, δεν το θυμάμαι). O Καφές δεν ήταν ούτε καν κοντά σ’ αυτόν που μου φτιάχνει ο φίλος μου ο Δήμος, αλλα η Ντολόρες ήταν πολύ πολύ πιο όμορφη απ’ αυτόν… Έτσι τον ήπια και δεν παραπονέθηκα σε κανέναν…

andr

2

Η νυχτερινή ζωή είναι έντονη αλλά δεν είναι Μύκονος.. και δεν ξέρω ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο… Ό,τι καφέ βλέπετε τη μέρα, το βράδυ μεταμορφώνεται σε Μπαρ. Κι όποιον (ή όποια) δείτε στην παραλία με μαγιό, τη νύχτα θα θα τον – την βρείτε να διασκεδάζει κάπου εκεί.
22

Αν έχετε 4χ4, κι ανάλογα με τις δυνατότητες του οχήματός σας, μπορείτε να χαρείτε μια από τις πιο όμορφες παράκτιες διαδρομές στη Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της.
(Χάρτες και περισσότερες πληροφορίες, σύντομα στο DeepGreece4Map).


bikeΘ

οδωρής λέγεται ένα παλικάρι που είναι οδηγός βουνού, μπορεί να σας πάει στην κορυφή του Ταΰγετου από πανέμορφα μονοπάτια που η θέα θα σας κάνει να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη Δέος.

Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο Mountain και να δοκιμάσετε μια βόλτα μέχρι κάποιο από τα χωριά που περιβάλουν την Καρδαμύλη, αν κι εγώ προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με οτιδήποτε έχει πετάλια… κι ακόμα πιο επιφυλακτικός με υψομετρικές διαφορές που ξεπερνάνε τα πεντακόσια μέτρα…
Πάντα θεωρούσα το περπάτημα πιο εύκολο από το ποδήλατο κι είναι αλήθεια πως δεν ξέρω το γιατί. Αν βρω πάντως ένα κατάλληλο στειλιάρι να το κάνω στήριγμα, μπορώ να πάω οπουδήποτε κι ας είμαι φορτωμένος σαν μουλάρι. Αν όμως με βάλεις στη σέλα ενός ποδηλάτου, νοιώθω σαν να σβήνει ο κόσμος στο πρώτο χιλιόμετρο.


20

3
Από την Καλαμάτα, η Καρδαμύλη απέχει γύρω στα 35 χιλιόμετρα νότια.
Αν καθώς κινήστε μέσα στην Καλαμάτα ακολουθήσετε τις Ταμπέλες προς Αρεόπολη θα βγείτε στο δρόμο που θα σας πάει στην Καρδαμύλη και τα υπόλοιπα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης σχετικά εύκολα. (Τώρα το να χαθείτε μέσα στην ίδια την Καλαμάτα, είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο που θέλει τύχη για να αποφύγετε).
22
Η διαδρομή περνάει από μερικά απ’ τα πιο δύσκολα οδικά κομμάτια της περιοχής και σίγουρα δεν είναι με κανένα τρόπο εθνική οδός. Σε μερικά σημεία μάλιστα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι που φιδογυρίζει ανάμεσα στα βουνά του Ταΰγετου.
Σε κάμποσες μεριές, αν συναντήσετε Νταλίκα θα πρέπει να πιάσετε άκρη σε κάποιο χωράφι ή και να σταματήσετε τελείως γιατί να είστε σίγουροι ότι ο νταλικέρης ΔΕΝ θα το κάνει…

bear

Σας συμβουλεύω επίσης να προσέχετε πολύ όταν διασχίζετε χωριά, γιατί μερικοί ντόπιοι έχουν την τάση να σας βάζουν να τεστάρετε τις επιδόσεις πέδησης του αυτοκινήτου.

Με το βαρύ Disco βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση κάμποσες φορές κι αν ήμουν φορτωμένος με όλο τον εξοπλισμό που συνήθως κουβαλάω, ένα γαϊδούρι, μια γιαγιά και τουλάχιστον δυο παππούδες δεν θα ήταν μαζί μας σήμερα…

Αν γλυτώσετε το πρώτο μέρος (ανηφορικό) της διαδρομής, τότε θα ανταμειφθείτε με την υπέροχη θέα του Ταίναρου από ψηλά.

hi off

4me

Μια καλά ανεπτυγμένη περιοχή, μπορεί να είναι τέτοια, μόνο αν προσφέρει υποδομές και εξυπηρετεί τις ανάγκες του τουρισμού.
Ο Θοδωρής είναι ένας νέος άνθρωπος που κατάφερε να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές και να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο.
5

Αφού πρώτα διοργάνωσε εκδρομές και περιπάτους στο βουνό, στη συνέχεια τις διαφήμισε σε όλο τον κόσμο.

Ανέδειξε τους θρύλους του Ταΰγετου και έφερε κόσμο για να του δείξει το μαγικό βουνό… μετά έφτιαξε ένα μαγαζί που πουλάει προϊόντα για αυτές τις δραστηριότητες.
Ένας τρόπος τουριστικής επένδυσης που δημιουργεί πόρους και δίνει λόγο επίσκεψης σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Εντελώς διαφορετική και απόλυτα πετυχημένη προσέγγιση, από το να χτίζεις ξενοδοχεία και ξενώνες, αγνοώντας το αν ο τουρίστας έχει λόγους να επισκεφθεί την περιοχή ή το χωριό σου…


Martin McDarren
Για την deepgreece.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate