λογο

Συμβουλές Για Γεωναύτες – Η Λάσπη 

(αποσπάσματα απο το πρώτο μέρος)

 

Αν υποθέσω ότι είσαι ένας λαμπρός και έμπειρος off roader, είναι λίγα τα νέα που μπορώ να φέρω στη συζήτηση. Αλλά αν είσαι κάποιος που θεωρεί τη λάσπη δομικό συνεκτικό υλικό, τότε καλά θα κάνεις να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω.

Ξεκινώντας πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει ένα μόνο είδος λάσπης… Ακόμα και μέσα στον ίδιο λασπόλακο μπορεί κανείς να συναντήσει δυο ή και περισσότερα κοκτέιλ νερού και χώματος που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και τακτική προσπέλασης. Να θεωρήσεις δεδομένο πάντως, ότι το κάθε διαφορετικό είδος λάσπης μπορεί να σου προσφέρει διαφορετικές συγκινήσεις, αλλά και ένα βουνό από λόγους για να στεναχωριέσαι.

Το χρώμα είναι μια καλή μέθοδος για να ξεχωρίζεις το είδος της λάσπης  και τις ιδιότητές της, αλλά δεν είναι το μόνο. Το περιβάλλον επίσης μπορεί να σου δώσει σημαντικές πληροφορίες για το έδαφος και κατά συνέπεια για το είδος της λάσπης που θα αντιμετωπίσεις. Μια ακόμα πηγή πληροφοριών είναι τα πετρώματα της εγγύτερης περιοχής όπως και το να ξέρεις πότε έβρεξε τελευταία φορά.

Αλλά το μεγαλύτερο ρόλο (εκτός από την εμπειρία σου) για το αν θα περάσεις τη νύχτα σου κολλημένος σε κάποιο λασπωμένο βουνίσιο μονοπάτι, τον διαδραματίζουν τα ελαστικά σου και ο τρόπος που το αυτοκίνητό σου μεταφέρει την δύναμή του μοτέρ του στο έδαφος.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ο εξοπλισμός που κουβαλάς μαζί σου. Πολλά πράγματα που έχεις έτσι κι αλλιώς στο αυτοκίνητό σου μπορούν να σου φανούν χρήσιμα έστω κι αν εξυπηρετούν εντελώς άλλες ανάγκες.

Αν φυσικά είσαι ψαγμένος και ετοιμοπόλεμος, μπορώ να υποθέσω ότι έχεις μαζί σουPSP ή ρολά ή κάτι πιο εξειδικευμένο. Αλλά τούτη η σειρά των άρθρων απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που αποφάσι-σαν μια βόλτα με το SUV τους που το τρώει η άσφα-λτος και τα κράσπεδα της πόλης.

Οι επίδοξοι Καραπεριπετειέϊτορς είναι συνήθως τα θύματα των λασπόλακων που παραμονεύουν στις σκιερές δασοποριές κι όχι ο τύπος με το Defender που το έχει με θηριώδη M&S σε αποστάτες και πέντε ίντσες σηκωμένο.

Αλλά όπως διαβάζω αυτά που γράφω εδώ, καταλαβαίνω ότι μπορεί να μοιάζουν με Αρχαία Διαστημικά στους άπειρους, αλλά μην σε πιάνει άγχος γιατί πιο κάτω θα τα εξηγήσω όλα με το νι και με το σίγμα.

Η λάσπη δεν είναι παιχνίδι – αν δεν ξέρεις να παίζεις.

Στη λάσπη μπορείς να κολλήσεις. Μπορεί να χάσεις τις γαλότσες σου, τις κάλτσες σου, το αυτοκίνητό σου (με όποιο πολύτιμο περιεχόμενό του) και το χειρότερο όλων, την αξιοπρέπειά σου. (Ειδικά αν έχεις πάρει τη γυναίκα σου μαζί)
Μπορεί να κάνει τη ζωή σου κόλαση (η λάσπη όσο και η γυναίκα σου…) και φυσικά μπορεί να σε φοβίσει τόσο που να μη θέλεις να βγεις από το Σπίτι σου για μέρες.

Είναι σίγουρο ότι οι μακρόσυρτες γλίστρες σε λιμνασμένα λιβάδια είναι παιδική χαρά, αλλά έχω δει πολλούς να μένουν στη μέση του βουρκότοπου και ούτε τρακτέρ να τους τραβάει.

Μην νομίζεις ότι το τρακτέρ δεν κολλάει πουθενά… ακόμα και τα ερπυστριοφόρα μπορούν να κάτσουν στη λάσπη και κατά συνέπεια εσύ να βλέπεις το πολύτιμό σου 4χ4 αβοήθητο καταμεσής στο βού-ρκο. Από εμπειρία μπορώ να σου πω ότι είναι θέαμα δυσάρεστο και η ταλαιπωρία δεδομένη. (Πάνω στην πίκρα σου πρέπει να συμπεριλάβεις και το ποσό που θα δώσεις στον σαρκαστικό ιδιοκτήτη του τρακτέρ)

Από την άλλη μεριά, έχω δει οδηγούς να πηγαίνουν σε μέρη και λασπώματα που θα πιστευα ότι κάποιο θεϊκό χέρι τους κρατάει στην επιφάνεια της λάσπης και δεν βουλιάζουν. Ακόμα πιο παράξενο, έχω δει μικρά και ελαφριά αυτοκινητάκια πόλης να περνάνε πάνω από λασπόλακους – καταπιόνες λες και πετούσαν και θα ορκιζόμουν ότι στο μέρος που ήμουνα, μόνο ελικόπτερο θα μπορούσε να τα φέρει.

Έτσι έμαθα ότι τις περισσότερες φορές, η εμπειρία και η τέχνη μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια που ο εξοπλισμός από μόνος του είναι ανήμπορος κι άχρηστος.
 
 
Ακολουθούν… …
·         Είδη λάσπης – και οι ανάλογοι τρόποι οδήγησης
·         Εξοπλισμός – καθώς πρέπει και εναλλακτικός
·         Ιξώδες και Πρόσφυση – εχθρός και φίλος
·         Αναγνώριση – βάθος, υφή, και προσδόκιμο της υπομονής σου
·         Τεχνάσματα – τακτικές και απεγκλωβισμός από την δύσκολη
·         Λασπολογίες – και διάφορες ιστορίες με δράκους και μονόκερους…

By Martin McDarren

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate