Η Αγία Φωτεινή, Ο ναός των θρησκειών.
The Temple of the gods
Την πρώτη φορά που τα μάτια μου έπεσαν πάνω σ’ αυτό το οικοδόμημα, Δεν ήξερα αν ήταν ένα παραμυθένιο κάστρο ή ένα έκτρωμα που παρατήθηκε σαν αρχιτεκτονικό κουβάρι πάνω στη γη.

Δεν μπόρεσα να καταλάβω το σχήμα του ή τη χρησιμότητα του και για λίγο τα πόδια μου μείνανε καρφωμένα πάνω στο πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στην είσοδο του ναού. Γιατί είναι σίγουρα ναός του χριστιανισμού, αλλά μοιάζει σαν να έχει ζυμώσει πάνω του όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς που πέρασαν ποτέ από τούτα τα χώματα.

AF
Έχει κάμποσο βυζάντιο φυτεμένο εδώ κι εκεί, μα πάνω του, εκεί που θα έπρεπε να έχει έναν τρούλο, δεσπόζει ένας αρχαιοελληνικός ναός.

Από μια πλευρά του ξεπροβάλει ένας αιγυπτιακός κίονας και πολλές φορές διέκρινα γοτθικές πινελιές εδώ κι εκεί.
Δεν έχει κάποια συμμετρία που να ησυχάζει το μάτι του θεατή, λες κι από σκοπό ο αρχιτέκτονας θέλησε να ανακατέψει τις αισθήσεις μου και να με υποβάλει σε ένα βάσανο ερμηνειών και υποθέσεων για τις προθέσεις του.
Πέρασε κάμποση ώρα να το παρατηρώ απ’ όλες του τις μεριές και μόνο τότε άρχισε να μ’ αρέσει. Μέχρι που στο τέλος το λάτρεψα αυτό το αλλοπρόσαλλο κτίριο.
Το χτίσιμό του τέλειωσε και εγκαινιάστηκε το 1972 και χαρίστηκε στην αγία Φωτεινή… αλλά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να λειτουργηθεί από παπά…

af

Η επίσημη εκκλησία, ακόμα θεωρεί ότι περισσότερο είναι παγανιστικός βωμός παρά καθώς πρέπει ναός χριστιανικός και με το δίκιο τους οι δεσποτάδες μυρίζονται ότι τον φωτοδότη Απόλλωνα λατρεύει ο ναός κι όχι τους λιπόσαρκους και ασθενικούς αγίους τους….

Είναι ένας ναός που στα μάτια μου φάνηκε να ανήκει σε όλες τις θρησκείες.

re

 

Δεν μίλησα με τον αρχιτέκτονα, αν κι είναι στις προθέσεις μου να πάω να τον βρω, να τον ποτίσω τσίπουρο βουνίσιο και να τον αφήσω να μου πει τι είχε στο νου του όλα τα δεκατρία χρόνια που το έχτιζε.

 

 

 

afΣε κάθε περίπτωση, είναι μια συναρπαστική εμπειρία το να το βλέπεις να στέκεται μπροστά σου και αν το παρακάνεις να το κοιτάς, αρχίζει να σε ταξιδεύει σε καιρούς παλιούς και περίεργους.
Σου λέω ανεπιφύλακτα να πάς να το δεις.

 

 

Απέχει μόνο 12 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι στην Αρχαία Μαντινεία της Αρκαδίας. Ακριβώς απέναντί του, είναι το μοναδικό αρχαίο θέατρο στον κόσμο που φτιάχτηκε με επιχωμάτωση και λίγο μακρύτερα τα σπήλαια Καψιά, που επίσης πρέπει να τα δεις τουλάχιστο μια φορά στη ζωή σου.


 

by Martin McDarren

One thought on “THE TEMPLE OF THE GODS Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

  1. Εμ. Παπαδάκης says:

    Μην βιάζεστε και βγείτε εκτός πεδίου. Είναι αφιερωμένος στην Αγία φωτεινή τη Σαμαρείτιδα υπάρχει η άποψη περί ελληνικής καταγωγής των Σαμαρειτών. Πέρα από αυτό διαβάστε τα λόγια του δημιουργού : Αυτός είναι και ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, δηλαδή το χριστιανικό πνεύμα είναι συνέχεια του αρχαίου ελληνικού. Σε αυτά βασίστηκα, δηλαδή στο σεβασμό της αρχαιότητας και τη συνέχεια των αρχαίων που είναι ο χριστιανικός πολιτισμός. Τα ένωσα αυτά τα δυο στην Αγία Φωτέινή και μερικοί με παρεξήγησαν ως ειδωλολάτρη. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει συγγένεια χριστιανισμού και αρχαιότητας. Είναι μια προσπάθεια να βρω το θεό που δε φαινότανε, αλλά τον βλέπαμε μέσα από τα έργα του που ήταν φιλόθεα. Αυτό τον φιλοθεϊσμό τον συνέχισαν οι Έλληνες των χριστιανικών εποχών.
    Κώστας Παπαθεοδώρου αρχιτέκτων αγιογράφος ζωγράφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate