Η θέα απο το βωμό του Διός

Το Φεγγάρι του αυγούστου απο την Ιερή κορυφή των Αρκάδων..

Altar View

moonΑνεβήκαμε στο Λύκαιο για να δούμε το φεγγάρι του Αυγούστου και πήραμε κάμποσες φωτογραφίες. Αυτές που κατά τη γνώμη μας είναι καλύτερες, τις ανεβάσαμε εδώ.


Δυστυχώς δεν έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό για τέτοια δουλειά, μα κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε με ό,τι διαθέτουμε. Αργότερα, κατά τη μέση του χειμώνα, θα αγοράσουμε μερικά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην ποιότητα της νυχτερινής φωτογράφισης, και τότε είμαι σίγουρος ότι θα δείτε πολύ καλύτερο υλικό.


 

Πρέπει να αναφέρω κάτι εδώ, μιας και συνέβη.
Σε αυτή τη φωτογραφική εκτός δρόμου βόλτα, μας συνόδεψαν δυο φίλοι, η Αγγελική Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο των Πατρών και ο Δημήτρης Μπίστης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε ένας από τους παλιούς Αρχηγούς των Ελλήνων προσκόπων.
Ήταν λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ όταν ο Γιάννης ο Αδαμόπουλος εξαφανίστηκε πάνω στο Άβατο της ιερής κορυφής. Ο Γιάννης είναι μεγαλωμένος στα άγρια βουνά κι έχει μια ιδιαίτερη ευκολία στο να αφουγκράζεται αμυδρούς ήχους στα αγριώματα και να βλέπει μακριά στο σκοτάδι. Λίγο μετά, γύρισε αλαφιασμένος και μου είπε χαμηλόφωνα για να μη τρομάξει τους υπόλοιπους ,ότι είδε τρία αυτοκίνητα να έρχονται από το κάτω δρόμο με τα φώτα τους σβηστά.

mon

Μου έφερε αναμνήσεις από εποχές που μια τέτοια πληροφορία μπορεί να σήμαινε πολύ άσχημα πράγματα, κι ενδόμυχα προετοιμάστηκα για το χειρότερο. Μα σαν γύρισα και κοίταξα τα φώτα της Μεγαλόπολης και των χωριών ένα γύρω, οι ανησυχίες μου υποχώρησαν τόσο γρήγορα όσο είχαν έρθει. Ήμουν στην Ελλάδα και σε έναν τόπο που τον θεωρούσα δικό μου. Τίποτα κακό δεν μπορούσε να συμβεί, τουλάχιστον τίποτα που να μην μπορώ να διαχειριστώ με τα λόγια και την λογική. Κι αν τα πράγματα σκλήραιναν, σκέφτηκα ότι στο κάτω –κάτω δεν είχα να αντιμετωπίσω Αφγανούς ταλιμπάν…

moon
moon

Άναψα τους μεγάλους προβολείς του αυτοκινήτου για να δουν οι επισκέπτες ότι υπήρχαν κι άλλοι στα βουνά. Κάτι που σε άλλα μέρη του κόσμου θα το απέφευγα σα το διάολο το λιβάνι. Κι έκανα μια βόλτα γύρω γύρω στο πλάτωμα του βωμού για να δείξω τη θέση μας. Αν είχαν κάποια περίεργη δραστηριότητα στα βουνά, θα τους έδινα την ευκαιρία να φύγουν και έτσι δεν θα ερχόμασταν μούρη με μούρη. Ο Γιάννης ανέβηκε πάλι στο Άβατο Κι εγώ κατέβηκα την ανατολική πλαγιά για να δούμε ή να ακούσουμε οτιδήποτε που δεν δικαιολογούσε η νυχτερινή φύση της Αρκαδίας. Η Ησυχία ήταν τόση που άκουγα το αίμα μου να σφυρίζει στις φλέβες και τις αρτηρίες μου αλλά τίποτα άλλο παράξενο κι αταίριαστο.

moon

Στους άλλους δεν δείξαμε τίποτα γιατί το χειρότερο που χρειάζεσαι είναι φοβισμένοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στην κορυφή του βουνού… Φυσικά δεν ξεχάσαμε την ύπαρξη των αγνώστων αλλά ασχοληθήκαμε με την φωτογράφηση ενός από τα πιο ωραία ουράνια θεάματα του χρόνου.

Κάμποση ώρα αργότερα αποφασίσαμε να φύγουμε και μαζέψαμε τον εξοπλισμό μας, αν ήμασταν μόνοι οι τρείς μας, εγώ ο Γιάννης και η Βασιλική, θα μέναμε εκεί το βράδυ στα αντίσκηνα. Αλλά είχαμε φιλοξενουμένους που δεν μπορούσαμε να ταλαιπωρήσουμε περισσότερο, έστω κι αν οι ίδιοι έλεγαν πως αντέχουν το κρύο που έπιασε την κορυφή του Λύκαιου.

Την ώρα που έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο για να φύγουμε, η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμούς κι έπεφτε γρήγορα.

moon

Περάσαμε την διασταύρωση στον πάνω κάμπο και πήραμε το δρόμο για την Ανδρίτσαινα που θα μας πέρναγε από τη Βάγγερα. Δεν πήγαινα ιδιαίτερα σιγά και το Disco έσπαγε τις κοτρώνες σε χαλίκια. Η κατάσταση του δρόμου είναι άθλια για ένα αγροτικό ή suv αλλά η χαρά του παιδιού για την Αρκούδα (έτσι βάφτισα Κάποτε το Disco).

moon

Σε ένα σημείο που ο δρόμος στένευε από πεσμένους βράχους, τόπος κατάλληλος για ενέδρα μιας και δεν είχα καμιά έξοδο διαφυγής, είδα μπροστά μου ένα αυτοκίνητο και τρείς ανθρώπους να μου κάνουν σήμα να σταματήσω. Είδα το σήμα της Θηροφυλακής στο καπό και οι θηροφύλακες ήταν ένστολοι. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που σταμάτησα γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή σχεδίαζα το πώς θα περάσω πάνω από τους βράχους και το Jimny που μου έκοβε το δρόμο.

Μετά κατάλαβα ότι δεν θα πετύχαινα και πολλά καθώς πίσω του ήταν δυό ακόμα Patrol που είχαν τα φώτα σβηστά και περίμεναν γεμάτα με ανθρώπους της θηροφυλακής. Μου ζήτησαν ευγενικά να ψάξουν το αυτοκίνητο για όπλα και λαθραία θηράματα και τους άφησα να το κάνουν.

moon


Θέλω να δωσω συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους κακοπληρωμένους ή εντελώς απλήρωτους ανθρώπους για τον επαγγελματισμό και την προσήλωσή τους στο έργο τους. Και θέλω επίσης να πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να με αποκλείσει κάποιος στο βουνό… κι αυτοί το έκαναν απόλυτα επαγγελματικά. Φυσικά τους είχαμε καταλάβει ώρα πριν, αλλά είχαν κλείσει έξυπνα όλες τις πιθανές οδούς διαφυγής. Να είναι πάντα καλά τους εύχομαι και να κάνουν τη δουλειά τους.


 

 

by Martin McDarren

moon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate