ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ…

Earth


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι βίαιες κλιματικές αλλαγές, διάφορες επιδημίες, καινούριες και μη», απειλούν την ανθρωπότητα. Και μέσα σε όλα έχει να αντιμετωπίσει και φτώχεια, πείνα, πολέμους.
Η φύση ως ζωντανός οργανισμός μας διδάσκει πώς μπορούμε να περάσουμε από την ανωριμότητα στην ωριμότητα.
Κι όμως η φύση μας διδάσκει ότι ο ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί από την συνεργασία.

treeΗ φύση, σύμφωνα με την Σαχτούρη Ελισάβετ, (Εξελικτική Βιολόγο) αποκαλύπτει καθημερινά μια καμπύλη μάθησης, την οποία ονομάζει καμπύλη ωρίμανσης. Όταν τα αρχαία βακτήρια άρχισαν να διαφοροποιούνται από τον ομοιογενή φλοιό της Γής ταυτόχρονα άρχισαν να διαφαίνονται οι επερχόμενες συγκρούσεις και εντάσεις με κέντρο την επιβίωση.

Από την άλλη μεριά όμως, όσοι από τους οργανισμούς δεν αλληλοσκοτώθηκαν, άρχισαν να «διαπραγματεύονται» τις διαφορές τους, να συνεργάζονται, να ενώνονται και να δημιουργούν περίπλοκους συνδυασμούς καταλήγοντας σε οργανισμούς όπως είναι ο άνθρωπος. Η πάλη για επιβίωση (όπως αναφέρει ο Δαρβίνος), έχει να κάνει με τη νεανική φάση της ζωής των διαφόρων ειδών. Η ωριμότητα, όμως των ειδών επιβάλλει τη συνεργασία και όχι την πάλη με σκοπό την εξέλιξη. Ο εξελικτικός κύκλος που περιγράφει τη πορεία των αρχαίων βακτηρίων σε μονοκύτταρους οργανισμούς σε πολυκύτταρους μας δείχνει της εξέλιξη της ανθρωπότητας από το άτομο στην παγκόσμια οικογένεια.
Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα, όργανα και συστήματα οργάνων. Από την άλλη, το ίδιο το σώμα αποτελεί κομμάτι ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας, μιας κοινότητας, ενός οικοσυστήματος του κόσμου όλου. Αν αντιληφθεί κανείς την αξία αυτών των στοιχείων θα καταλάβει ότι κάθε στοιχείο βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με απώτερο σκοπό την εκτόνωση των εντάσεων και τη δημιουργία αλλά και διατήρηση ενός σχήματος συνεργασίας που να μπορεί να επιβιώσει. Η συνεργασία και η διαπραγμάτευση δημιουργεί ένα υγιές σώμα.


Η φύση προσφέρει τροφή, στέγη, βοηθάει στην αναπαραγωγή, αφού αποζητά ανακύκλωση, που στην ουσία εμπλουτίζει τις πηγές επιβίωσης, του εαυτού της αλλά και των οργανισμών που την απαρτίζουν.
Αν οι ζωντανοί οργανισμοί δεν ανακύκλωναν ότι πεθαίνει μέσα τους, δεν θα μπορούσαν να είναι υγιείς. Αρκεί να αναλογιστούμε, ότι το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα όπου το καθένα χρειάζεται 300.000 κέντρα ανακύκλωσης για να διατηρήσει την πρωτεΐνη που το κρατάει υγιές.
Είναι ο άνθρωπος εχθρός της φύσης?


polutionΟ άνθρωπος πολλές φορές φαίνεται ότι προσπαθεί να αυτοκτονήσει με τη μόλυνση αλλά και με τις τοξίνες που βρίσκονται σε αυτά που καταναλώνει. Ας το δούμε λοιπόν, για λίγο ως το «ανώριμο» είδος που προσπαθεί να φτάσει στην ωριμότητα. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε με έναν παρόμοιο τρόπο και αλλάζουμε μόνο όταν πιεστούμε. Και η φύση φαίνεται να είναι συντηρητική όταν όλα δουλεύουν καλά και επαναστατεί όταν δεν συμβαίνει αυτό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε πολιτισμός προάγει την πραγματικότητα του μέσα από τα πιστεύω και τις επιθυμίες των ανθρώπων. Τα πιστεύω μας οδήγησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πολλά προβλήματα στη φύση και έτσι εμείς με τη σειρά μας αναγκαζόμαστε να βρούμε τρόπους για να τα λύσουμε. Μια καταστροφή μπορεί να μας ωθήσει να συνεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε όλη την ενέργεια μας στην αλληλοβοήθεια και όχι στον ανταγωνισμό.


dnaΕίναι καιρός να «ωριμάσουμε»!!!

 

«Οτιδήποτε γεννιέται μέσα στη φύση έχει ένα χρέος, που το πληρώνει όταν αποσυντίθεται δίνοντας καινούρια ζωή».
Αναξίμανδρος

 

 

 


Αρθρο της Ελένης Κόνιαρη


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate