Ο Αλφειός (ή Ματεσέικο ποτάμι)

mashroom

Μερικές φωτογραφίες από τον Αλφειό ποταμό στο ύψος του Χωριού Μάτεσι, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας – Ηλείας. Το ποτάμι εδώ έχει αρκετό πλάτος και τα νερά του κυλάνε ήσυχα επιτρέποντας το κολύμπι σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά καλής κατάστασης. Φυσικά το νερό είναι κρύο και δεν μπορείς να μείνεις μέσα για πολύ ώρα χωρίς να πονέσουν τα άκρα σου. Δεν έχει επικίνδυνα ρεύματα και το βάθος του δεν ξεπερνάει τα δυό μέτρα στο συγκεκριμένο σημείο. Ακ κι αυτό το τελευταίο δεν σημαίνει τίποτα μιας και κάμποσοι άνθρωποι έχουν πνιγεί σε πιο ρηχά ποτάμια…

alfios

river

waters

river

river

Tο κολύμπι στα ποτάμια στην Ελλάδα απαγορεύεται…Tongue out

Το Ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα απαγορεύεται…Tongue out


Αν μείνεις μέρες, τότε σίγουρα θα παράγεις κάμποσα σκουπίδια… πάρε τα μαζί σου και πέτα τα σε κάδο.


 

Αν ανάψεις φωτιά, να μην είναι κάτω απο δέντρο, να μην φυσάει, να είναι το έδαφος γύρω καθαρό απο ξερά χόρτα, να έχεις εύκαιρο νερό και να σιγουρευτείς απόλυτα οτι την έσβησες πρίν φύγεις…

 

Πως φτάνουμε εδώ:

Απο την Μεγαλόπολη, παίρνεις το δρόμο που οδηγεί στην Καρύταινα – Ανδρίτσαινα. Προσπερνάς την Καρύταινα κι ακολουθείς την ταμπέλα για Ανδρίτσαινα. Αμέσως μετά το Χωριό Θεισόα, βρίσκεις μια διασταύρωση (δεξιά) που η ταμπέλα γράφει Ματεση. Στρίβεις εκεί κι ακολουθείς το δρόμο που καταλήγει στην παραποτάμιο οδό. Όπου σου αρέσει σταματάς αν κι εγώ θα σου συνιστούσα να κάνεις μια βόλτα πάνω κάτω, καθώς έχει πολλά ωραία σημεία που είναι προσβάσιμα εύκολα κι από αυτοκίνητο πόλης.

map

 


Ο Αλφειός είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου. Λέγεται επίσης και Ρουφιάς, που προέρχεται από λαϊκή παρετυμολογία μετά από πολλές μεταπτώσεις: Αλφειός – Αλφειάς – Αρφειάς – Ρουφιάς. Στους Μεσαιωνικούς χρόνους υποστηριζόταν από τους λογίους ότι ο ενδιάμεσος τύπος Αρφειάς ήταν ποταμός του Ορφέα αντί του Αλφέα (Αλφειός).
Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει μήκος 111 χιλιόμετρα. Πηγάζει στην Αρκαδία, κοντά στο χωριό Βούρβουρα. Στην πορεία του δέχεται τα νερά των Ελισσώνα, Λούσιου, Λάδωνα, Ερύμανθου και του Κλαδέου. Tέλος χύνεται στο βόρειο άκρο του Κυπαρισσιακού κόλπου στην πλευρά της Ηλείας.
Το ρεύμα του ποταμού αυτού είναι ορμητικό και μεταφέρει πολλές ύλες με την οποία και γίνονται συνεχείς προσχώσεις με συνέπεια να δημιουργούνται στη θάλασσα σε αρκετή ακτίνα λωρίδες γης, λαιμοί και λιμνοθάλασσες, όπως είναι: της Αγουλινίτσας, της Μουριάς και του Καϊάφα.
Το όνομα του ποταμού ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα αλφάνω που σημαίνει πλουτοδοτώ, προσφέρω πλούτο εξ ου και η λέξη «τιμαλφή».


 

 

Μυθολογία

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Αλφειός ήταν ένας από τους θεοποιημένους ποταμούς των αρχαίων Ελλήνων, που λατρευόταν κυρίως στην Ηλεία, την Μεσσηνία και την Αρκαδία, ακριβώς από τις περιοχές που διαρρέει και σήμερα. Φερόταν ως γιος του Ωκεανού και της Τηθύας απόγονος του Ήλιου. Κάποτε σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφου και τον καταδίωξαν οι Ερινύες. Φτάνοντας στον ποταμό Νύκτιμο έπεσε μέσα και πνίγηκε από τότε ο ποταμός πήρε το όνομα του. Ο Όμηρος τον αποκαλεί “ΙΕΡΟΝ ΡΟΟΝ ΑΛΦΕΙΟΙΟ” Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν κυνηγός που αγάπησε την Αρεθούσα αλλά εκείνη δεν τον ήθελε και για να τον αποφύγει πήγε στην Ορτυγία, νησί κοντά στις Συρακούσες. Ο Αλφειός από τον μεγάλο έρωτά του μεταμορφώθηκε σε ποταμό και μέσω των νερών της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία, κοντά στην αγαπημένη του.


 

 

by Martin McDarren

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate