Στρες

Κρίση, λογαριασμοί, ανεργία, απογοήτευση, άγχος, στρες!!

Head
Χαρακτηριστικά τόσο έντονα στις δύσκολες μέρες που περνάμε και που θα «μας κάνουν παρέα» στις μέρες που… θα περάσουμε!! Είναι γεγονός ότι το να βιώνουμε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις μόνο ζημιογόνες κρίνονται για την ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι όμως το στρες?

 

 


 


Τ
ο στρες είναι το συναίσθημα ότι βρισκόμαστε υπό πίεση, αποτελεί κάποιο είδος αποτυχημένου συνδυασμού ανάμεσα σε αυτό που περιμένει το σώμα και ο εγκέφαλος και σε προκλήσεις που βιώνουμε ή νιώθουμε.


Brain anatomy for stress

Το στρες είναι μία θεμελιώδης διεργασία. Επηρεάζει όλους τους οργανισμούς, από τα απλούστερα βακτήρια και πρωτόζωα, έως τους πολύπλοκους ευκαρυωτικούς όπως τα θηλαστικά.

Σε μονοκύτταρους οργανισμούς αλλά και σε μεμονωμένα κύτταρα στο σώμα μας, έχουν αναπτυχθεί μόρια που ενεργοποιούν μία σειρά συστημάτων έκτακτης ανάγκης, τα οποία προστατεύουν βασικές κυτταρικές λειτουργίες από απροσδόκητες εξωτερικές προκλήσεις και από τις εσωτερικές συνέπειές τους.

 


 

Brain

Για παράδειγμα, ειδικά μόρια που ονομάζονται πρωτεΐνες θερμικού σοκ (heat-shock) καθοδηγούν φθαρμένες πρωτεΐνες σε σημεία όπου μπορούν να επιδιορθωθούν ή να διασπαστούν αθόρυβα, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από την τοξικότητα της αποσύνθεσής τους ή δυσλειτουργία.

Στους πολύπλοκους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος, τα συστήματα του στρες έχουν εξελιχθεί σε υπερεκλεπτυσμένες διεργασίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση ασυνήθιστων δοκιμασιών, που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν.


 

string

Ο οργανισμός μας διατηρεί εγκατεστημένη μέσα στα επικοινωνιακά του συστήματα την αντίδραση του στρες, παρόλο που ο κίνδυνος μπορεί να λαμβάνει τη μορφή απλήρωτων λογαριασμών, οικογενειακής έντασης, επαγγελματικών προβλημάτων ή ακόμα και μιας απειλής που να αποτελεί αποτέλεσμα της φαντασίας μας. (Φανταστικές ιστορίες που πλάθει το μυαλό και το σώμα μας τις βιώνει ως πραγματικές).

Αυτές οι φανταστικές ιστορίες απελευθερώνουν ορμόνες οι οποίες δίνουν εντολές στο σώμα για να αντιδράσει σαν να ήταν πραγματικές.


anxiety

 


Το κακό είναι ότι συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στο μυαλό μας, αλλά και αν ακόμα καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές φαντασιώσεις, δεν καταφέρνουμε να τις ελέγξουμε. Τρόποι αντίδρασης όπως είναι η φυγή δεν λύνει τα όποια προβλήματα αλλά ο οργανισμός εξακολουθεί να ενεργοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς και λειτουργίες με αποτέλεσμα πληθώρα μυϊκών, σωματικών και ψυχικών διαταραχών.


 

red madness

 

 

Τι µπορεί να πάθει κανείς από το υπερβολικό στρες;
Το στρες σε κάνει ευαίσθητο στις ασθένειες εκκολάπτοντας παθογενείς οργανισμούς.

Η ίδια η ασθένεια δημιουργεί νέο στρες και έτσι δημιουργείται ένας ατέρμων κύκλος.

Εικοσαετής έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έδειξε ότι οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο στρες ήταν πολύ πιο επικίνδυνος παράγοντας για την πρόκληση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων από το κάπνισα και από τη κακή διατροφή.

 

 


Μελέτες δείχνουν ότι 60% µε 90% των επισκέψεων στον γιατρό σχετίζονται µε το στρες

Μια Δανέζικη έρευνα διάρκειας επτά ετών, δημοσιευμένη στο British Medical Journal, µε συμμετέχοντες 2.465 οδηγούς λεωφορείων, έδειξε ότι οδηγοί µε αυξηµένη κίνηση στα δρομολόγια τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση µε αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν συνθήκες κυκλοφοριακής συµφόρησης.


 

loads of troubling

Επίσης πρόσφατες έρευνες (Hansen) έδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος εκτείθεται σε έντονες στρεσογόνες καταστάσεις ενεργοποιούνται γονίδια τα οποία θεωρούνταν «αδρανή» οπότε και αυτή η γονιδιακή δραστηριότητα μπορεί να αποβεί καταστροφική για την κυτταρική ανάπτυξη. Με απλά λόγια το στρες μπορεί να ελέγχει και τα γονίδια μας.!!

Επομένως αξίζει να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε.

 

 

 

 


Μπορούµε να επέµβουµε και να αλλάξουµε την αντίληψή µας για ένα γεγονός, αλλά και τις αντιδράσεις µας σε οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση. Το πώς φερόμαστε στο σώμα μας και το πώς εκπαιδεύουμε και χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει έναν μηχανισμό γνωστό ως «αντίδραση χαλάρωσης».


loads of papers


Το μυαλό μας έχει τεράστιες δυνατότητες να ελέγξει πολλές από τις λειτουργίες μας, μεταξύ αυτών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός των δύο αυτών «όπλων» μπορεί να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.


 

zebra stripes unstriped

face

Οι επιστήμονες που ασχολούνται και ερευνούν το σύνδρομο, έχουν καταλήξει σε «τεχνικές διαχείρισης του στρες», τις οποίες μπορεί ο καθένας να προσαρμόσει στην καθημερινότητα αλλά και στην ιδιοσυγκρασία του. Το μόνο που απαιτείται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η κατάσταση μόνιμης έντασης δεν είναι η φυσιολογική μας κατάσταση, και η επιθυμία μας να την αλλάξουμε.


 

woman on stress

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:


• Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε με την διαφραγματική αναπνοή
• Χαλαρώνουμε τους μυς
• Καθορίζουμε το πρόβλημα έγκαιρα
• Απαριθμούμε τις πιθανές λύσεις
• Αξιολογούμε τα υπέρ και τα κατά των πιθανών λύσεων
• Σχεδιάζουμε
• Εφαρμόζουμε τη λύση που επιλέξαμε
• Αξιολογούμε το αποτέλεσμα
• Μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις δυσάρεστες σκέψεις


 Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ότι τίποτα δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι πιο σημαντικό από την σωματική και ψυχική μας ισορροπία.

Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε ότι την όποια ανισορροπία και ασθένεια θα την βιώσουμε εμείς και όχι τα πράγματα ή οι άνθρωποι που μας προκαλούν την ένταση.

Το στρες κάνει κακό όταν ΕΜΕΙΣ το επιτρέψουμε

out stress

Ελένη Κόνιαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate